Arbeten som kan kombineras med idrottskarriär

En gång i tiden var alla idrottare i Sverige amatörer, även de som spelade fotboll och ishockey i de högsta divisionerna. Idag är många av de bästa idrottsutövarna proffs, men långt ifrån alla. Det kräver dock en hel del att kombinera ett arbete med idrottande på hög nivå, och det är inte alla jobb som passar för detta. 

Om du vill satsa på triathlon behöver du flera saker. 

  1. Utrustning
  2. Coaching
  3. Sponsorer
  4. Ett arbete som kan kombineras med träning och tävling

Denna text handlar om den fjärde punkten. Att kunna kombinera så mycket träning som krävs för att bli en bra triatlet med tävling och arbete ställer inte bara höga krav på dig: den aspirerande triatleten. Det ställer också vissa krav på ditt arbete. 

Triathlon

Vilka arbeten passar en triatlet?

Som idrottsutövare på hög nivå är det en stor fördel att kunna ha ett jobb där man kan arbeta mindre under vissa perioder, för att kunna träna mer, och även för att ha tid för tävlingarna. Exempel på arbeten där denna möjlighet finns är:

  • Bemanningsföretag, som hyr ut personal för kortare och längre uppdrag. Om du är utbildad skolsköterska eller kurator kan du exempelvis arbeta för ett företag som tillhandahåller bemanning inom skolan.
  • Industrijobb, exempelvis på helger eller i skift. Då finns möjligheten att arbeta lite mindre, och tjäna lite mer. Ludwig Fleetwood i Borlänge har exempelvis hittat ett helgjobb på en tvålfabrik, vilket gör det möjligt för honom att satsa på träningen. 
  • Konsulttjänster av olika slag. Många triatleter har ändå eget företag. Att starta ett till för att sälja sin expertkompetens kan då vara smart. Du kan sälja träningsprogram, eller något helt annat. Kanske coacha någon ny triatlet, som befinner sig där du befann dig för några år sen?

Det är aldrig för sent att börja med triathlon, även om den som börjar vid 40 års ålder aldrig kommer att tillhöra världseliten.