Lisa Nordén

För Lisa Nordén räckte det inte med maraton och många svenskar fick upp ögonen för denna duktiga triathlet då hon tog silver i OS i London 2012. Lisa föddes 1984 i Kristianstad och har varit med i flera OS. År 2012 var ett av hennes bästa i triathletkarriären för då vann hon Triathlon World Series. Lisa har också fått fina svenska utmärkelser som Jerringpriset 2013.

Det började med hästar

Lisa började sin sportkarriär med hästsport. Hästsporten var viktig och hon fokuserade mycket på fälttävlan. Men år 2000 fick hon chansen att vara med i en triathlontävling i Skåne. Då hennes häst skadades och det inte fann budget för en elitsatsning på ridsporten fattade hon beslutet om att gå över till triathlon. Det här blev början till en makalös karriär.

Redan som junior positionerade hon sig som bästa svenskan i sporten. År 2007 vann hon U23-VM och då gick det att konstatera att sporten hade fått en ny svensk stjärna att hålla ögonen på.

Roligare med fler sporter än en

När Lisa får frågan om senare års trend att syssla med triathlon pekar hon på möjligheten att träna mer än en sport. Hon menar att det just är träningen som får många att ge sig in på professionellt sportutövande. I en intervju med TV4 säger hon:

Kan man få lov att träna flera sporter är det klart att det är mycket roligare än att bara hålla på med en sport.

Hon säger också det som så många skriver under på nämligen att simma, cykla och springa är en perfekt kombination för de som vill röra mer på sig.

Intensiva år

Det blev mycket intensiva år för Lisa Nordén mellan 2009 och 2012 då OS-bragden kom. Det kunde till och med diskuteras om hon inte borde ha fått en delad guldmedalj i London. Det rörde sig bara om tusendelar i skillnad mellan guld och silver, men regelverket för triathlon slog ändå fast att det blev silver för Lisa.

Lisa Nordén

Lisa drogs med en ryggskada under 2010 som dämpade hennes träning men det gick ändå lysande med vinst i VM-deltävlingen i Hamburg och sedan VM-guld i triathlonsprint. Det året blev det till sist VM-brons. Inte illa med tanke på hur det började.

Mycket cykling under senare år

Under de senare åren har vi sett Lisas namn i samband med cykelmoment. År 2017, 2019 och 2019 tog hon SM-guld i tempo. 2018 blev det SM-silver i linje och året därpå blev det guld för samma gren. Att hon fokuserade enbart på cykling och simning berodde på en problematisk hälsena.

Säsongen 2019 kom med solsken

Det var en positiv Lisa som summerade säsongen 2019. Efter två års problem med hälsenan och fokus på simning och cykling på grund av detta kunde hon äntligen komma igen. Hon opererades med lyckat resultat.

2019 innebar 4 SM-medaljer och mer. Löpningen är fortfarande något som Lisa måste jobba med men hon tycks vara på gång. Det verkar onekligen som att vi kommer att få se mer av Lisa Nordén innan hennes triathlonkarriär är över!