Ögonlaser för bättre träning och tävling

Triathlon är en krävande sport, och då är det viktigt att eliminera alla störningsmoment, hur små de än må vara. Ett exempel på detta är att genomgå ögonkirurgi för att slippa linser. Det finns många triatleter som valt att genomgå denna operation, och Lisa Nordén är en av dem.

Det blir vanligare och vanligare med ögonlaser, som gör det möjligt att slippa glasögon och kontaktlinser. Detta uppskattas av triatleter, som därmed inte behöver oroa sig för att en lins ska hamna fel i ögat under träning. Inte minst är detta störande om det händer under ett simningsmoment på en tävling. Men även under träning, och i vardagen, underlättar det att inte behöva ha några linser med sig. 

Lisa Nordén valde Novius

En som valt att göra en laseroperation hos ögonkirurg i Stockholm är Lisa Nordén, troligen Sveriges bästa triatlet. I den här filmen berättar hon hur det kommer sig att hon valde att gå till just Novius. Hon berättar även om hur hon upplevde operationen, och den första tiden efteråt.

Lisa Nordén är långt ifrån den enda elitidrottaren som valt att operera ögonen. Andra exempel är rallykartläsaren Tina Thörner och boxaren Sven Fornling. Över lag är ögonlaser en bransch som växer. Novius’ konkurrent Memira ägs av Investor, som drivs av f.d. Stampen-VD:n Johanna Öberg.

Kontaktlinser ögonlaser

Flera fördelar med ögonlaser

Det är inte bara i simningen som Lisa Nordén har fördelar av att slippa linser. Det blir även enklare med cyklingen. Det är en sport som Nordén har satsat mycket på det senaste året. Delvis beror det på att hennes pojkvän är mountainbikecyklist, delvis på att hon inspirerats av det norska landslagets sätt att träna. 

– I min förra träningsgrupp gjorde vi bedömningen att jag var tillräckligt stark i cykling och då satsade jag hårdare på simning och löpning. Men 2017 började jag träna med Norge och de har som tradition att träna mycket och hårt så då blev det mer av allt. Och jag har svarat otroligt bra på den cykelträningen.

Det är dock skillnad på cykling och cykling, och även om Nordén inte är dålig på linjelopp har hon framför allt utmärkt sig i tempo, som är den typ av cykling som mest liknar cyklingen i en triathlontävling. Nordén säger till DN att hon gärna skulle testa att tävla i cykling, men att hon inte vet om något stall skulle vara intresserade av att ta med en triatlet i truppen.