Skydda din tempocykel med säkerhetsdörr

Hur förvarar du din cykel? Om du bor i lägenhet har du den troligen inte i cykelförrådet, utan i din bostad. Men hur säker är din bostad?

En tempocykel eller aeroracer kan kosta uppemot 100 000 kronor, och en sådan värstingcykel vill man naturligtvis skydda mot stöld. Det är få triathleter som förvarar sina cyklar i bostadshusets cykelrum. Vilken tjuv skulle kunna motstå en Cervélo P5 om hen hittade den i ett cykelrum där hen brutit sig in? Även betydligt billigare cyklar för triathlon skulle troligen stjälas i en sådan situation. 

Det är därför inte förvånande att det finns en marknad för olika typer av hängare, som gör det enkelt att förvara cykeln på väggen i lägenheten. Men är din cykel verkligen säkrare i din lägenhet än i cykelrummet? Sanningen är att det beror på.

Det bästa skyddet mot inbrott i en lägenhet är en säkerhetsdörr av hög säkerhetsklass. Den högsta klassen som vanligen installeras i privatpersoners hem är klass 4. Dessa dörrar ska stå emot ett inbrottsförsök där en erfaren tjuv använder borrmaskin och vinkelslip. 

Tempolopp

Vems ansvar att installera säkerhetsdörr?

Om du bor i en hyresrätt är det värden som installerar säkerhetsdörr. Ofta får man som hyresgäst betala ett tillägg på hyran för detta. Det är i de flesta fall inte tillåtet att på eget bevåg, som hyresgäst, installera en säkerhetsdörr eftersom det innebär en förändring av trapphuset. 

I en bostadsrättsförening är det i de flesta fall föreningen som tar beslut om att installera säkerhetsdörrar. Det kan dock vara så i vilket fall att enbart de boende som vill ha säkerhetsdörr, och betalar för detta, får en dörr installerad. I en bostadsrättsförening kan det också vara möjligt att de som vill får installera säkerhetsdörrar, och betala för det själva.

Om du inte har möjlighet att få en säkerhetsdörr till din lägenhet, fundera på var din cykel skulle vara säkrast. Det kanske inte är i lägenheten, utan i cykelrummet (om det krävs att man forcerar flera kraftiga dörrar för att ta sig in dit) eller i ett hyrt förråd som inte ligger i direkt anslutning till bostaden. Fundera vad som är rimligt för dig, och vilket skydd du tycker att cykeln får.