Stambyte i bostadsrätt

Om du köpt en lägenhet i ett område där det finns goda träningsmöjligheter vet du troligen när senaste stambytet gjordes. Om du inte vet bör du ta reda på det så snart som möjligt. Om ett stambyte kommer att ske de närmaste åren kommer det nämligen att påverka lägenheten en hel del.

 Har du köpt en lägenhet? I så fall är du att gratulera. Blev det en lägenhet på Östermalm, någon annanstans i Stockholm, eller på annan ort? I vilket fall hoppas vi att du har lite koll på stammarna. 

En vanlig fråga på visningar av bostadsrätter är när stambyte gjordes senast. Det är en åtgärd som de flesta vill slippa, under den tid de bor i bostaden. Men ibland blir det nödvändigt, och då är det bra att börja planera i god tid. Det gäller inte minst om man sitter i bostadsrättsföreningens styrelse. Mer om stambyte i bostadsrätt finns att läsa här.

Stambyte i bostadsrätt

Om du sitter i styrelsen

Om du valt att ingå i styrelsen i din bostadsrättsförening är du med och fattar beslut om stambytet. Med tanke på hur stort och omfattande ingrepp ett stambyte är är det viktigt att planera ordentligt. Det är också en förutsättning för att få alla boende i föreningen med på tåget. 

HSB Malmö som är tillämpbara även för föreningar i Stockholm och andra delar av Sverige:

  1. Börja inventera i tid, så att ni vet när ett stambyte eller en relining behöver göras. Då har ni också tid att lägga in det i underhållsplanen.
  2. Ta hjälp av en konsult. Det finns många firmor som är helt inriktade på att projektleda stambyten, och en sådan kan hjälpa er hela vägen från utredning till besiktning.
  3. Informera om vilka olägenheter stambytet kommer att medföra för de boende. De kommer att bli utan vatten under en period, och arbetet låter också en hel del. Det är bättre att de blir informerade om detta i förväg än att de upptäcker det när arbetet redan har dragit igång.